Co oznacza sezonowość w kuchni?

March 7, 2018

Przez długi czas, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, na talerzach w restauracjach przez okrągły rok pojawiały się wszystkie możliwe składniki. Goście nie zastanawiali się raczej, czemu menu w listopadzie proponuje szparagi ani dlaczego w styczniu ktoś serwuje na deser „świeże truskawki”. Efektowne menu bywało istotniejsze niż sezonowość jego produktów. Na szczęście ten trend popadł w zapomnienie i aktualnie numerem jeden jest dostosowanie menu do pór roku. Co to oznacza? Spieszymy z wyjaśnieniem.

 

 

Teoretycznie wszyscy wiedzą, kiedy jest sezon na szparagi, kiedy najlepiej serwować dania z kurkami czy jakie owoce są najsmaczniejsze latem, a jakie zimą. Bywają jednak sytuacje, kiedy dość nieoczekiwanie te produkty pojawiają się w menu poza ich naturalnym okresem występowania w przyrodzie. Dlaczego? Czasem wynika to z niewiedzy, czasem z chęci zaimponowania nietypowym menu. Jednak nie oszukujmy się – nie ma możliwości, żeby produkty te były świeże. W większości przypadków są to produkty mrożone, które niestety tracą na jakości. Druga możliwość to produkty sztucznie hodowane, których jakość też bywa wątpliwa. Najlepszym pomysłem przy kreacji menu jest respektowanie naturalnego rytmu natury. Oferując o każdej porze roku niezwykle ciekawe produkty, daje nam ona szerokie pole do popisu. Pomińmy tu oczywiste kwestie: sezonowość szparagów, dyń czy truskawek. Skupmy się natomiast na tym, co mniej znane i rozumiane.

 

 

Niedostrzegany problem sezonowości ryb

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak istotny jest to temat. Połów wielu gatunków ryb jest zakazany w pewnych miesiącach ze względu na okres ochronny. Serwowanie ich wtedy może być sygnałem, że albo ryba pochodzi z nielegalnego źródła, co może rzutować na jej jakość, albo po prostu jest mrożona. Zwracając na tę kwestię większą uwagę, spowodujemy, że menu będzie wiarygodniejsze, a dzięki temu klient bardziej zadowolony ze współpracy z nami. Temat ryb jest wprawdzie niedoceniany w Polsce, ale warto bardziej się na nim skupić, ponieważ bogactwo smacznych gatunków jest imponujące.

 

 

Sezon owocem i warzywem stojący

Na początek kilka prostych faktów. Najsmaczniejsze pomidory pojawiają się na rynku u schyłku lata, najsłodsze truskawki zjemy w czerwcu, a najlepsze jabłka są jesienią. Wiosna i lato generalnie kuszą mnogością i świeżością owoców oraz warzyw. W tym czasie wszystko budzi się do życia lub jest w najlepszym momencie do wykorzystania w menu. Jak poradzić sobie jednak jesienią i zimą? Matka natura i tu przychodzi nam z pomocą. Wyśmienitym dodatkiem do potraw będą jabłka, figi, śliwki, kiwi, niektóre odmiany gruszek czy banany. Po sierpniu unikajmy już jednak nektarynek, brzoskwiń, truskawek czy malin – mrożone nie będą tak atrakcyjne smakowo jak świeże.

 

Planując kompozycję menu uwzględniamy potrzeby klienta, ale skupiamy się na powyższych zasadach. Nie sprzedajemy szparagów w grudniu ani kremu z kurek w styczniu. Staramy się, by wszystkie nasze propozycje były jak najbardziej adekwatne do czasu, w którym odbędzie się event. Jeśli zatem coś będzie budziło Wasze kulinarne wątpliwości, nie bójcie się zapytać. Doradzimy, co najlepsze o każdej porze roku.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Wyróżnione posty

Akademia Villa Foksal odc. 1 Kuchnia Marcina

March 7, 2018

1/4
Please reload

Ostatnie posty